leniwe w kuchni

Dziś obowiązkowa pozycja każdego polskiego menu, czyli leniwe. To jedno z dań, na które w każdym domu jest inny sposób. Jeśli jednak nie znaleźliście jeszcze swojego wypróbujcie ten sposób.
Oczywiście „syndrom Marysi” mnie nie opuszcza (do listy makaronu, ryżu i kasz powinnam jeszcze dołączyć ziemniaki) i ugotowałam za dużo ziemniaków, w związku z czym zamiast uzyskać proporcje 1:1 lub 1:2 z serem otrzymałam 2 porcje ziemniaków na 1 porcję sera. Ale zjedliśmy ze smakiem, nawet Luby pożarł i pochwalił, a on nie przepada za obiadami na słodko.
W przepisie podaję moje proporcje mąki ziemniaków i sera. Lubię dodać troszkę mąki ziemniaczanej, bo wtedy leniwe są takie troszkę gumiaste, a ja ta gumiastość w kluskach bardzo lubię. Kluski wszelkiej maści zawsze przygotowuję na oko dlatego trudno mi określić konkretne ilości, zwłaszcza, że wiele zależy od rodzaju użytych ziemniaków. Ważne jedynie, aby zachować odpowiednie proporcje. Cukier i cynamon tez dodaję na oko. Wiem, na oko to chłop w szpitalu umarł, ale nic nie poradzę😉
leniwe

Składniki:

• ziemniaki i biały ser w proporcji 1:1 lub 1:2
• 1 jajko
• cukier waniliowy
• mąka pszenna i ziemniaczana w proporcji 3:1

dodatkowo:

• bułka tarta
• cynamon
• cukier
• masło

Ziemniaki gotujemy do miękkości bez soli, a następnie tłuczemy na gładką masę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Do ziemniaków dodajemy biały ser i jeszcze raz wszystko razem tłuczemy i mieszamy, aby ziemniaki dokładnie połączyły się z serem.

Dodajemy jajko, cukier waniliowy, a następnie na raty mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na każde 3 części mąki pszennej dodaję 1 część mąki ziemniaczanej, czyli np. na 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, a na 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki ziemniaczanej. Można oczywiście zmniejszyć jeszcze ilość mąki ziemniaczanej lub w ogóle ją pominąć, ale ja bardzo lubię jej dodatek, bo nadaje kluskom sprężystości. Dodajemy tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się bardzo do rąk i dało się formować wałeczki. Mąka ma jedynie związać ciasto, a nie stanowić jego podstawę.

Kiedy ciasto mamy już zagniecione, odrywamy po kawałku, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, widelcem robimy wzorek, a następnie po skosie odcinamy kawałek po kawałku. Odkładamy na posypany lekko mąką blat. I tak dopóki ciasto się nie skończy.

Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier i cynamon, miaszamy, aby rozprowadziły się w maśle, następnie wrzucamy tartą bułkę i całość podsmażamy do zrumienienia mieszając często aby bułka się nie przypaliła.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzącą wkładamy leniwe jeden po drugim. Gotujemy ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Leniwe wyjmujemy delikatnie przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na talerzu, posypujemy tartą bułką i zajadamy póki gorące🙂 Leniwe można również po ugotowaniu odsmażyć na rumiano maśle i podać posypane cynamonem i cukrem zamiast tartej bułki. Smacznego!😀

pierogi leniwe

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s