krokiety z kapustą i grzybami

Zapraszam Was dziś na przedświąteczne krokiety z kapustą i grzybami. Oczywiście obowiązkowo z czerwonym barszczykiem. Wymagają nieco pracy, ale zawsze można przygotować je wcześniej i opanierowane, ale nie usmażone włożyć do lodówki zawinięte w folię aluminiową – bez problemu wytrzymają 2 dni. Potem można je tylko usmażyć na odrobince oleju i kolacja dla niespodziewanych świątecznych gości gotowa🙂
swiateczne krokiety z kapusta i grzybami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

• ok. 1 szklanka mąki pszennej
• ½ szklanki mleka
• woda – tyle ile zabierze ciasto
• 1 duże jajko
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju i odrobina oleju na patelnię

W garnku mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodajemy jajko, 2 łyżki oleju i mleko. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie powoli dodajemy wody i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto rozrzedzamy wodą do momentu, aż będzie dość rzadkie na tyle, aby bez większych problemów dało się rozprowadzić po patelni tworząc cienki naleśnik. Rzogrzewamy patelnię z odrobiną oleju, rozprowadzamy go po całej powierzchni. Smażymy naleśniki do wykorzystania całego ciasta.

Składniki na nadzienie:

• 500 g kiszonej kapusty
• 3 garście suszonych grzybów
• pieprz czarny do smaku
• 1 łyżeczka majeranku
• ½ łyżeczki granulowanego czosnku
• 2 plastry masła
• 1 cebula
• szczypta soli

Grzyby zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut, a następnie gotujemy do miękkości i odstawiamy do wystudzenia (nie wylewamy wody w której się gotowały!)

Próbujemy kapustę – jeśli Waszym zdaniem jest dość kwaśna, to mocno odciskamy ją z soku lub przelewamy na sicie wodą i wtedy odciskamy z soku. Ja mojej kapusty nie odciskałam, dla mnie była w sam raz.

W dużym rondlu roztapiamy plaster masła. Kapustę siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podsmażamy chwilkę, mieszając od czasu do czasu, a następnie zalewamy wodą, w której gotowały się grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości pilnując, aby cały płyn nie odparował i kapusta się nie przypaliła (w razie czego dodajemy odrobinę wody). W tym czasie na małej patelni rozgrzewamy plaster masła i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, soląc ją odrobinę do smaku. Grzyby kroimy drobno.

Do uduszonej kapusty dodajemy grzyby, usmażoną cebulę, majeranek, pieprz i czosnek. Mieszamy i dusimy, aż odparuje zbędny już płyn.

Skadniki na panierkę:

• 1 małe jajko
• bułka tarta
• szczypta soli

W głebokim talerzu rozbełtujemy jajko, soląc je odrobinkę. Na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę. Na środek każdego naleśnika nakładamy 2-3 łyżki nadzienia i rozprowadzamy pozostawiając ok. 4 cm wolnych brzegów, które zakładmy do środka, a naleśnika składamy na trzy. Każdy rulonik obtaczamy kolejno w jajku i bułce i smażymy z każdej strony na złoto, na odrobinie oleju. Jeśli smażycie z zimnym nadzieniem, róbcie to na małym ogniu – wnętrze krokieta dobrze się nagrzeje, a panierka ładnie przyrumieni.

Krokiety podajemy z czerwonym barszczem na przykład z tego przepisu. Smacznego!😀

krokiety z kapusta i grzybami

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s