łazanki z makiem, orzechami i miodem

Dzisiejszym przepisem nadrabiam trochę świąteczne zaległości, ale łazanki z makiem, to przyznam Wam się, jemy z Lubym bez względu na porę roku. Torebka maku ze Świąt zwykle leży sobie w szafce przez następne miesiące i czasem jak nas najdzie smak i ochota, to robimy sobie dużą porcję łazanek z samym makiem.

W wersji świątecznej dodałam orzechy i miód i powstało danie uniwersalne – łazanki można zjeść jako deser, kolację, albo na śniadanie. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie mieliście okazji. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania.
łazanki

Składniki:

• ok. 200 g makaronu łazanki
• 2-3 łyżki maku
• 2 garście orzechów – u mnie laskowe, włoskie, migdały i nerkowce
• 1 łyżka miodu
• gruby plaster masła
• szczypta soli

Łazanki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Na dużej patelni prażymy orzechy do momentu aż lekko się zezłocą. Następnie przekładamy je do miseczki i na tej samej patelni roztapiamy masło, dodajemy mak i szczyptę soli, podsmażamy chwilkę, a następnie wrzucamy łazanki, mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.

Dodajemy łyżkę miodu i ponownie mieszamy. Gorące łazanki przekładamy na talerze, posypujemy prażonymi orzechami i podajemy póki ciepłe🙂 Smacznego!

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s