szybki obiad – wędzony łupacz w sosie pietruszkowym

Cieszę się, że mogę wreszcie podzielić się z Wami przepisem na tutejszy bardzo popularny smakołyk, czyli wędzonego łupacza. Jednym z plusów mieszkania na wietrznym wybrzeżu, jest dostęp do ryb i owoców morza. Łupacz, czyli haddock, to ryba z rodziny dorszowatych, biała, nietłusta o bardzo przyjemnym smaku. Podczas wędzenia barwiona jest na żółto, stąd jej słoneczny kolor. Używana jest tutaj bardzo często do słynnego brytyjskiego fish&chips, czyli po prostu ryby z frytkami. Takie malutkie budki z fish&chips na wynos, są tutaj tak popularne jak u nas budki z kebabami🙂 Czasem idąc po mieście, kiedy mijam taką budkę i wokół roznosi się zapach smażonej ryby wydaje mi się jakbym była na wakacjach nad polskim morzem, gdzie zapach smażonej ryby jest nieodzownym elementem wakacyjnego krajobrazu.

Jeśli macie ochotę wypróbować ten przepis, a nie macie łupacza, możecie spokojnie wykorzystać dorsza lub inną rybę, jaką lubicie. Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka, wypróbujcie koniecznie sos pietruszkowy. Najlepiej ze świeżej natki pietruszki, sos będzie wtedy bardziej aromatyczny. Przepis pochodzi ze strony, gdzie zgromadzone jest mnóstwo przepisów na wszelkie możliwe ryby i owoce morza – jeśli szukacie inspiracji lub przepisu na przygotowanie konkretnego gatunku ryby zajrzyjcie tam koniecznie – kopalnia przepisów (Aall Fish Seafood Recipes)

wedzony lupacz w sosie pietruszkowym

Składniki:

• kilka filetów wędzonego łupacza
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• posiekana drobno natka pietruszki (ja użyłam suszonej)
• sól do smaku
• pieprz cytrynowy (oryginalnie w przepisie pieprz biały)
• odrobina oleju do smażenia

Składniki na sos:
• gruby plaster masła
• 200 ml śmietanki
• 2 łyżeczki mąki pszennej
• 2 łyżeczki świeżej drobno posiekanej natki pietruszki (użyłam suszonej)
• 1 łyżka soku z cytryny
• szczypta cukru
• sól i pieprz cytrynowy do smaku (oryginalnie w przepisie pieprz biały)

Łupacza dzielimy na mniejsze kawałki. Na dnie patelni rozprowadzamy odrobinę oleju, układamy rybę skórą do dołu, zalewamy 200 ml zimnej wody. Posypujemy solą, pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy pokrywką zmniejszamy gaz do minimum i dusimy rybę przez ok. 12-15 minut.

Uduszoną rybę zdejmujemy delikatnie z patelni, zwiększamy gaz i redukujemy pozostały płyn mniej więcej o połowę. Z ryby usuwamy skórę i odkładamy w ciepłe miejsce. Zredukowany płyn zlewamy do garnuszka. Na patelnię wrzucamy masło, roztapiamy i dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, na gładką masę. Dodajemy płyn, który został z duszenia ryby i mieszamy dokładnie całość aby nie było grudek. Następnie do sosu dodajemy śmietankę, dusimy 5 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy przyprawy: natkę, pieprz, sok z cytryny, szczyptę cukru i jeśli jest taka potrzeba dosalamy. Ciepłą rybę podajemy z gorącym sosem. Smacznego!🙂

lupacz

wedzony lupacz

 

2 thoughts on “szybki obiad – wędzony łupacz w sosie pietruszkowym

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s