marmalade pudding cake z przepisu Nigelli

Wybrałam ten przepis z książki Nigelli, bo wydał mi się prosty, szybki i nie wymagał wielu składników. I absolutnie się nie zawiodłam. Wręcz przeciwnie – pudding cake (pojęcia nie mam w jaki sposób przetłumaczyć to na polski) wygląda niepozornie, ale kryje w sobie prawdziwą bombę.

Wyobraźcie sobie gąbkę kąpielową nasączoną gorącą wodą pachnącą pieczonym ciastem i pomarańczami (macie tak czasem w kąpieli, że płyn aż tak pięknie pachnie, że chciałoby go się zjeść?) – to jest właśnie pudding cake. Wilgotny i ciepły, a jednocześnie lekki i puszysty, bardzo aromatyczny. Zamiast skórki pomarańczowej, która była oryginalnie w przepisie, położyłam na wierzchu orzeźwiające cząstki pomarańczy. Najlepiej smakuje tuż po wyjęciu z piekarnika – ciepły, puchaty i wilgotny.

Oczywiście nie obyło się bez małej katastrofy. Tak to jest, jak człowiek robi kilka rzeczy na raz – już po wstawieniu foremki do piekarnika zorientowałam się, że część soku pomarańczowego i marmolady powinna wylądować w cieście. Szybko wyjęłam formę z pieca i dodałam brakujące składniki. Uff. „Strach pomyśleć co by było gdyby zupa była gorąca” ;D

marmalade pudding cake

Składniki:

• 250 g miękkiego (niesolonego) masła
• 6 łyżek cukru
• 6 łyżek brązowego cukru (użyłam takiego miałkiego do wypieków)
• ½ słoika marmolady – około 225 g (użyłam morelowej)
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 duże jajka
• sok z 1 pomarańczy + kilka cząstek do przybrania

2 łyżki marmolady i połowę soku z pomarańczy mieszamy i odstawiamy na bok. To będzie glazura do naszego puddingu.

Pozostałe składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę, nie zapominając o pozostałej marmoladzie i soku z pomarańczy. Piekarnik nastawiamy na 180ºC, bez termoobiegu. Ja niestety posiadam tutaj piekarnik wyłącznie z górną grzałką lub termoobiegiem, więc wybór mam ograniczony – musiałam użyć termoobiegu😦

Gotowe ciasto przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 30-40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut, żeby lekko przestygło. Marmoladę i sok pomarańczowy lekko podgrzewamy, aby marmolada się rozpuściła i tak powstałą glazurą smarujemy wierzch ciasta. Cząstki pomarańczy obieramy z błonek i układamy na cieście.

Najlepiej smakuje jeszcze gorące. Ciasto można podać z lodami albo bitą śmietaną. Smacznego!😀

pudding cake

ciasto nigella

2 thoughts on “marmalade pudding cake z przepisu Nigelli

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s