mincemeat pudding, czyli proste, pyszne ciasto

Pamiętacie marmoladowy pudding cake Nigelli? Koncepcja tego ciasta – wilgotnego, trochę zakalcowatego, tak mi się spodobała, że postanowiłam wypróbować jakąś jego inną wersję. Padło na sticky toffie pudding, ale jak na złość akurat w sklepie nie było daktyli, które są podstawowym składnikiem  tego ciasta. Za to w tak zwanym funciaku moją uwagę zwrócił słoik mincemeat stojący na półce z produktami do wypieku ciast. Co mięso mielone robi na półce obok rodzynek i orzechów? Okazało się, że mincemeat to wcale nie mielone mięso, ale mieszanka suszonych owoców, rodzynek i bakali zmielona na masę. Swoją nazwę podobno odziedziczyło po słoikach z mięsem, które kiedyś często konserwowano owocami zawierającymi duże ilości pektyn. Z upływającym czasem mincemeat wyewoluowało do postaci słodkiej owocowo-bakaliowej masy, często zalewanej również brandy, która stała się jednym z tradycyjnych składników bożonarodzeniowych ciast. Słoik powędrował ze mną do domu w zastępstwie daktyli.

Koniec końców z kilku przepisów znalezionych w internecie poskładałam jeden i oto co wyszło. Słodkie, dość wilgotne, ale całkiem ładnie wyrośnięte ciasto o nieco świątecznym charakterze i aromacie palonego cukru. Mincemeat możecie zastąpić zalanymi gorącą wodą, rozmokniętymi, a następnie odcedzonymi i zmiksowanymi daktylami lub lub innymi suszonymi owocami zmielonymi na słodką, lepką masę.

mincemeat pudding

Składniki:

• 150 g masła
• 6-8 łyżek brązowego cukru
• ok. 400 g słoik mincemeat (można zastąpić 200 g daktyli zalanymi gorącą wodą, a następnie odcedzonymi i zmiksowanymi na masę)
• 2 duże jajka
• kubek mąki
• szczypta soli
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• na sos: 250 ml słodkiej śmietanki 30% + 3 łyżeczki brązowego cukru

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Do płynnej masy dodajemy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy mincemeat (lub daktyle).

Ciasto przekładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy 25 minut. W międzyczasie mieszamy śmietankę z brązowym cukrem i tak przygotowanym sosem polewamy wierzch ciasta, nakłuwając go uprzednio w wielu miejscach widelcem. Pieczemy kolejne 10-15  minut, pilnując aby się nie spiekło.

Podajemy ciepłe z lodami lub bitą śmietaną, chociaż na zimno wyjadane łyżką wprost z foremki smakuje równie dobrze😉

Smacznego!

szybkie ciasto

2 thoughts on “mincemeat pudding, czyli proste, pyszne ciasto

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s