owocowe ciasto bez pieczenia

Padało, padało i przestało. Przynajmniej częściowo. To znaczy, teraz pada tylko od czasu do czasu. Wraz z przejaśnieniami na niebie pojaśniało w mojej kuchni i postanowiłam zmajstrować takie oto „ciasto” bez ciasta, bo to same galaretki, bita śmietana i owoce.

Winogrona słodko chrupią w ustach, guava jest orzeźwiająco soczysta, a mandarynki bo lubię🙂 Całość lekka jak chmurka, więc można jeść ile dusza zapragnie bez poczucia ciężkości na żołądku. Zwłaszcza biała, środkowa warstwa jest puchata, piankowa i staje się bardzo kremowa po spotkaniu z ciepłem ust.

Ciasto jest nieco czasochłonne, ale bardzo proste. Zamiast guavy możecie też użyć owoców tropikalnych w syropie, ważne żeby nie zawierały kiwi, bo galaretka może nie stężeć tak jak trzeba.

Przepis dodaję do akcji: „Ciasta bez pieczenia”.

owocowe ciasto

Składniki:

  • 2 słodkie śmietanki 30% lub 36%  każda po 250ml (użyłam dwie whipping cream 284ml)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • puszka guavy w syropie
  • puszka mandarynek
  • 500 g białych winogron
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie trzy galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Odlewamy część syropu z puszki z guavą i dodajemy go do galaretek. Przestudzoną galaretkę wkładamy do lodówki, aby zaczęła tężeć.

W tym czasie kroimy kilka plastrów guavy i odkładamy na bok, do dekoracji wierzchu. Resztę guavy kroimy w kostkę. Mandarynki odsączamy z soku.

Następnie przy pomocy miksera ubijamy na sztywno jedno opakowanie słodkiej śmietanki. Lekko tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany i miksujemy ponownie do uzyskania jednolitej masy. Połowę masy przekładamy do osobnej miski, a do drugiej połowy dodajemy pokrojony w kostkę owoc guavy i mandarynki. Mieszamy i przekładamy do formy wyrównując wierzch szpatułką lub łyżką. Może to być forma tortowa lub podłużna, ważne aby bez większych problemów można było się potem do ciasta dostać i je pokroić. Foremkę można wyłożyć też folią aluminiową lub folią spożywczą i po porządnym stężeniu wraz z folią wyjąć i kroić na porcje.

Foremkę odstawiamy do lodówki do stężenia i zabieramy się za kolejną warstwę. Winogrona myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody – mieszamy dokładnie, aby całkowicie się rozpuściła, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ubijamy na sztywno drugie opakowanie śmietanki, dodając pod koniec 1 łyżkę cukru pudru. Do bitej śmietany wlewamy po trochu zimną żelatynę i miksujemy do całkowitego połączenia.

1/3 winogron zostawiamy do dekoracji, a pozostałe dodajemy do bitej śmietany i mieszamy. Środkowa część ciasta jest gotowa. Spód powinien w tym czasie już dość stężeć, wykładamy więc na niego białą masę z winogronami i znów wyrównujemy szpatułką lub łyżką. Formę znów na kilkanaście minut wkładamy do lodówki. Po stężeniu tej warstwy zabieramy się za ostatnią. Pozostawioną wcześniej masę galaretkowo-śmietanową miksujemy ponownie i wylewamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy szpatułką i układamy pokrojoną w plastry guavę i winogrona wtapiając je delikatnie w masę. Formę z gotowym ciastem wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Ale kto tyle wytrzyma?😉

Kroimy w porządne, duże kawałki i pałaszujemy do woli!

Smacznego!

PS Ciasto przechowujemy w lodówce najlepiej nie dłużej niż 24h – szybko łapie inne zapachy i zaczyna zmieniać smak.

owocowe ciasto bez pieczenia


Ciasta Bez Pieczenia

2 thoughts on “owocowe ciasto bez pieczenia

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s