tarta z cebulą i pieczarkami

Dziś danie dla prawdziwych fanów cebulowych smaków, gdyż głównym składnikiem tarty jest właśnie cebula, która dominuje nad pieczarkami swym nieco ostrzejszym i dodatkowo wzmocnionym przez odrobinę octu smakiem. Przygotowanie wydaje się nieco czasochłonne i skomplikowane, natomiast w efekcie wcale nie jest. Zwłaszcza jeśli użyjemy gotowego kruchego ciasta (jeśli nie macie dostępu do sklepowego, to zawsze można w wolnej chwili zrobić kruche ciasto i zamrozić) i na przykład mrożonych pieczarek lub malutkich pieczarek, które tylko płuczemy porządnie pod gorącą wodą i bez krojenia podsmażamy.

O dziwo, tarta dużo bardziej smakowała mi odgrzewana, następnego dnia, kiedy smaki już się przegryzły, a kruche ciasto wciągnęło odrobinę wilgoci z warzyw. Jest to więc być może dobra propozycja na przygotowanie posiłku dzień wcześniej, kiedy będziecie wiedzieli, że nie będzie czasu na szykowanie obiadu czy kolacji. Tartę tylko siup do zagrzania do piekarnika (albo do mikrofali) i gotowe.

Korzystałam z tego przepisu z własnymi zmianami.

tarta z cebula i pieczarkami

Składniki:

  • gotowe kruche ciasto lub przygotowane własnoręcznie na przykład z tego przepisu
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 białe cebule
  • ok. 500 g pieczarek (użyłam mrożonych)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego (użyłam winnego)
  • plaster masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duże jajko
  • opakowanie kremowego serka (ricotta lub np. philadelphia)
  • 2 garście żółtego sera startego na tarce
  • ½ szklanki śmietanki
  • garść posiekanej zielonej cebulki

Jeśli ciasto przygotowujemy własnoręcznie, robimy je w pierwszej kolejności i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników. Ja użyłam gotowego kruchego ciasta, już rozwałkowanego, co zdecydowanie skróciło czas przygotowania tarty.

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy solą, pieprzem i dodajemy ocet winny. Podsmażamy do zrumienienia, tak aby lekko zmiękły ale zachowały swój kształt i jędrność. Podsmażone cebule przekładamy do miski, a wok lub patelnię przecieramy do sucha papierowym ręcznikiem.

Teraz pora na pieczarki. Usmażymy je na tej samej patelni co cebulę. Jeśli używamy świeżych pieczarek obieramy je i kroimy w plastry. Ja użyłam mrożonych, więc wrzuciłam je po prostu na roztopione masło. Solimy odrobinę, dodajemy czarny pieprz i również podsmażamy na złoto.

Piekarnik nastawiamy na 180-190ºC. Kruche ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy do tarty i wypełniamy ją dociskając ciasto dokładnie do ścianek. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i podpiekamy do lekkiego zrumienienia jakieś 15 minut.

W tym czasie oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z serkiem i połową żółtego sera. Białko rozbijamy w dużym kubku lub miseczce, dodajemy śmietankę i pozostały żółty ser.

Na podpieczonym cieście rozsmarowujemy serek, na to rozkładamy cebule i pieczarki. Na koniec polewamy miksturą z białka, śmietanki i sera.

Zapiekamy ok. 30 minut przykryte folią aluminiową, aby za bardzo się nie spiekło. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy wierzch przez kolejne 10 minut. Gotową tartę posypujemy posiekaną zieloną cebulką.

Na mój gust najlepiej smakuje odgrzewana, po kilku godzinach lub następnego dnia.

Smacznego!

tarta z pieczarkami i cebula

3 thoughts on “tarta z cebulą i pieczarkami

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s