brokułowy stir fry z czerwonym ryżem i orientalnym sosem

Dziś przedstawiam Wam przepis znaleziony w tutejszej darmowej gazetce wydawanej przez Tesco, oczywiście lekko go zmodyfikowałam na własne potrzeby (brokuła tenderstem zastąpiłam zwykłym, biały i dziki ryż – czerwonym, a papryczkę chilli – słodką czerwoną papryką).
Najbardziej orientalny w całym daniu jest sos, dość specyficzny w smaku i sam w sobie smakujący dziwnie. Ale o dziwo właśnie, do całej reszty dobrze pasuje. Składniki na sos mogą okazać się trudno dostępne, ale myślę, że można sos całkowicie pominąć i na przykład potraktować stir-fry tylko odrobiną sosu sojowego.

Danie przygotowuje się bardzo szybko i prosto, sprawdzi się na lekki obiad lub ciepłą i pożywną kolację.

brokulowy stir fry

Składniki na stir fry:

  • 1 brokuł
  • 1 czerwona słodka papryka (zamiast słodkiej można dać papryczkę chilli)
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej cebulki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego ryżu (możecie zastąpić zwykłym długoziarnistym ryżem lub zwykłym mieszanym z dzikim)
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Składniki na sos:

  • 1 łyżka pasty miso
  • 2,5cm świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1 ząbek czosnku posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego (zastąpiłam octem winnym)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i odstawiamy, aby się „przegryzł”.

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, zieloną cebulkę siekamy, paprykę kroimy w cienkie paseczki. W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy brokuła. Solimy i smażymy na sporym ogniu, aż zrumieni się i będzie półmiękki, dorzucamy paprykę i połowę zielonej cebulki. Smażymy chwilę, a następnie dodajemy czosnek posiekamy w cienkie plasterki.

Usmażone warzywa mieszamy z ugotowanym ryżem, polewamy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy sezamem i resztą zielonej cebulki. Smacznego!🙂

stir fry orientalny

3 thoughts on “brokułowy stir fry z czerwonym ryżem i orientalnym sosem

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s