stir fry z groszkiem cukrowym i brokułem

Dziś kolejne danie z serii szybki obiad. Tudzież w moim przypadku ostatnio – kolacja. Oboje z Lubym bardzo lubimy wszelkie dania, które leżą w okolicy azjatyckiej kuchni i w tym stir fry znajdują się wszystkie nasze ulubione smaki. Czosnek, brokuły, krewetki, sezam, słodki sos chilli i przepyszny i aromatyczny olej sezamowy (jego użycie lub nie, robi naprawdę różnicę, warto w niego zainwestować, zwłaszcza, że potrzeba niewiele, aby nadać wspaniały aromat każdemu daniu).. Przygotowanie tego dania zajmuje nie więcej niż 20 minut, a to zdecydowanie wielki plus.
Jeśli tak jak my lubicie takie smaki, wypróbujcie koniecznie ten przepis.

stir fry z groszkiem cukrowym i brokulemSkładniki:

• 1 filet z kurczaka
• 1 szklanka mrożonych krewetek koktajlowych
• 2-3 garście mrożonych brokułów
• 2-3 garście groszku cukrowego
• 4 gniazdka chińskiego makaronu jajecznego
• 3 małe ząbki czosnku
• 2 łyżki sezamu
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 2-3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka słodkiego sosu chilli
• odrobina soli do smaku
• olej do smażenia

W woku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju do smażenia i na gorący wrzucamy pokrojonego w paski kurczaka. polewamy sosem sojowym i smażymy do zrumienienia.

Czosnek kroimy w plasterki, obcinamy końcówki z groszku cukrowego usuwając jednocześnie twardawe włókno z brzegów.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu (u mnie delikatne pyrkanie przez 4 minuty, w nieosolonej wodzie), po czym odcedzamy na sicie.

Do podsmażonego kurczaka wrzucamy brokuły, krewetki, czosnek, groszek cukrowy i wszystkie pozostałe przyprawy. Smażymy na sporym ogniu aż brokuł i krewetki będą miękkie. Jeśli chcecie aby groszek cukrowy zachował półtwardą konsystencję, wrzućcie go na sam koniec smażenia. Aby zachował mocno zielony kolor można skropić go sokiem z cytryny.

Jeśli jest taka potrzeba – dosalamy.

Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i wszytko razem mieszamy. Stir fry jest gotowe. Smacznego! 🙂

stir fry

Zapraszam do komentowania :)