mango i kokos, czyli tropikalny sernik na zimno

Chciałam Wam dziś przedstawić coś bardzo prostego, całkiem efektownego i przede wszystkim smacznego. Oczywiście jeśli lubicie owoc mango. Tropikalności dodaje sernikowi też mleko kokosowe, które jest w białej warstwie bardzo wyraźnie wyczuwalne. Jeśli nie lubicie kokosa, można je pominąć. Jeśli macie dostęp do gotowej pulpy z mango, sprawę macie ułatwioną. Jeśli nie, polecam zakup kilku dojrzałych mango i potraktowanie ich blenderem.

Bardzo letnie, orzeźwiające ciasto w sam raz na upały.

mango cheesecake

Składniki na dużą tortownicę:

  • 850 g pulpy z mango lub świeże mango zblendowane do postaci gładkiej masy
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 opakowanie ok. 1 kg twarogu sernikowego
  • kilka łyżek cukru pudru
  • żelatyna spożywcza

Połowę twarogu sernikowego miksujemy z puszką mleka kokosowego. Dodajemy cukier puder do smaku. 4-5 łyżeczek żelatyny mieszamy z odrobiną goracej wody do całkowitego rozpuszczenia. Cały czas miksujac dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Na koniec jeszcze mieszamy dokładnie łyżką zgarniajac masę ze ścianek naczynia.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy warstwę z sera i mleka kokosowego. Wkładamy do lodówki.

W drugim naczyniu miksujemy drugą połowę sera i połowę pulpy z mango. Ewentualnie dodajemy cukier puder. Ponownie rozpuszczamy w gorącej wodzie 4-5 łyżeczek żelatyny i dolewamy do masy z mango. Miksujemy dokładnie, a na koniec mieszamy ponownie łyżką zgarniając ze ścianek naczynia.

Pierwsza warstwa już powinna się trochę ściąć, jeśli tak wylewamy na nią warstwę z mango i ponownie wkładamy do lodówki.

Ostatnia warstwa to czysta pulpa mango. W odrobinie goracej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny. Miksujemy dokładnie z pulpą.

Jeśli górna warstwa ciasta jest już wystarczająco ścięta i sprężysta wylewamy na wierzch pulpę z mango.

Chłodzimy w lodówce minimum 2-3 godziny. Sernik można przechowywać w lodówce do trzech dni. Najlepiej możliwie szczelnie przykryty, tak aby nie pochłaniał zapachów.

Smacznego! 🙂

Zapraszam do komentowania :)