koktajl tropikalna wyspa

Wiem, że generalnie idzie jesień i pora wejść w bardziej rozgrzewające klimaty, ale u mnie temat koktajli jest nadal aktualny. Świetnie zastępują mały posiłek, są orzeźwiające, można je szybciutko przygotować rano i zabrać do pracy. I przede wszystkim dostarczają energii.

Dziś zapraszam Was na wersję tropikalną, ze świeżym, soczystym i słodkim ananasem i mandarynkami. Podstawą oczywiście banan, jako zwieńczenie całości najlepiej sprawdzi się mleko kokosowe, ale można wykorzystać też każde inne (albo wodę kokosową).

koktajl-tropikalna-wyspa

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 mandarynki
  • ¾ szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
  • ½ szklanki mleka – najlepiej kokosowego

Do wysokiego pojemnika do blendowania wrzucamy podzielone na cząstki mandarynki, pokrojonego w plastry banana i ananasa. Zalewamy mlekiem i blendujemy. Jeśli jest za gęste, dolewamy odrobinę mleka. Jeśli nie lubicie pływających włókienek z mandarynki można przetrzeć koktajl przez sitko, będzie bardziej gładki i kremowy.

Smacznego!

ananas

tropikalny-koktajl

Zapraszam do komentowania :)