twarogowa pasta z tuńczykiem, czerwoną cebulą i sosem chilli

Jeśli nie wiecie z czym jutro przygotować sobie kanapki do pracy, to proponuję pastę z tuńczyka. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, wymaga jedynie chwili w lodówce do przegryzienia wszystkich składników.

Lubię słoność i ostrość równoważyć słodkim smakiem – stąd słodko-ostry sos chilli, który pojawia się u mnie w różnych zestawieniach.

pasta z tuńczyka

Składniki:

· puszka tuńczyka w sosie własnym
· ok. 100 g sera twarogowego
· 2 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
· 1 czerwona cebula
· sól i pieprz czarny do smaku

Tuńczyka odciskamy mocno z wody. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Biały ser rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy tuńczyka i pieprzymy porządnie. Mój twaróg był dość miałki i tłusty, dlatego nie było potrzeby dodawania niczego dodatkowo łączącego te składniki np. majonezu czy śmitany. Następnie dodajemy cebulę i sos chilli i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec solimy do smaku i odstawiamy na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pasta pysznie smakuje na ciemnym chlebku 🙂 Smacznego!

pasta z twarogu

Jedna myśl w temacie “twarogowa pasta z tuńczykiem, czerwoną cebulą i sosem chilli

Zapraszam do komentowania :)