zupa pomidorowa z kaszą kukurydzianą

Pomysł na dodanie do zupy pomidorowej kaszy kukurydzianej  zamiast ryżu czy makaronu znalazłam tutaj. Często mam tak, że wystarczy sam pomysł połączenia jakiś składników. A reszta już przychodzi sama. Pomyślałam – pomidorówka na kaszy kukurydzianej, czemu nie? Spróbujmy. I to był bardzo dobry pomysł 🙂

Zupę przygotowałąm ze świeżych pomidorów – to teraz najlepszy moment – pomidorów jest dużo i są w dobrej cenie. Najlepiej wybrać takie, które mają dużo miąższu. Ja miałam kilka pomidorów Lima (takich podłużnych) i kilka no name – natomiast jeśli poprosicie na straganie o pomidory na zupę to pani powinna pomóc coś wybrać.

Przepis dodaję do akcji: „Pora na pomidora!” oraz „Warzywa psiankowate 2014”.

Scroll to see recipe in english.

zupa pomidorowa ześwieżych pomidorów

Składniki:

· 1 kilogram pomidorów
· ok. 1 litr rosołu drobiowego lub warzywnego w zależności od preferencji
· 1 szklanka kaszy kukurydzianej
· plaster masła lub oliwa z oliwek
· łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
· szczypta ostrej papryki
· ewentualnie sól i cukier do smaku
· kawałek żółtego sera
· natka pietruszki
· 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
· śmietana do zabielenia (opcjonalnie)

Rosół zagotowujemy i na wrzący wrzucamy kaszę kukurydzianą, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy 10-15 minut.

Pomidory zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty, a następnie przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy plaster masła i wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy mieszając od czasu do czasu, do momentu aż praktycznie wszystkie kawałki pomidorów się rozgotują. Pod koniec dodajemy słodką i ostrą paprykę. Tak przygotowane pomidory wrzucamy do garnka z kaszą kukurydzianą.  Gotujemy jeszcze chwilkę ewentualnie dosalając lub dosładzając do smaku. Ja lubię bardziej wyrazisty pomidorowy smak, dlatego dodałam jeszcze trochę koncentratu pomidorowego, ale jeśli nie czujecie takiej potrzeby, to koncentratu nie trzeba dodawać. Jeśli zupa jest dla Was zbyt gęsta, zawsze można dodać odrobinę rosołu po dodaniu pomidorów.

Żółty ser kroimy w małą kostkę. Gorącą zupę przelewamy do talerzy lub miseczek, wrzucamy po garstce sera i posypujemy natką pietruszki. Ewentualnie podajemy śmietanę do zabielenia. Gotowe. Smacznego! 🙂

pomidorowa z kaszą kukurydzianakitchendisasters760x180

Fresh tomato soup with corn porridge

Ingredients:

· 1 kg of tomatoes
· 1 l chicken or vegetable broth depending on your preference
· 1 cup of corn porridge
· slice of butter or a little bit of olive oil
· 1 teaspoon of red sweet pepper
· pinch of cayenne pepper
· salt and sugar to taste
· piece of hard cheese
· parsley
· 2-3 teaspoons of tomato paste (optional)
· 2-3 tablespoons of creme (optional)

Broth boil add corn porridge, mix it, reduce heat, cover with lid and cook for about 10-15 minutes.

Tomatoes pour with boiling water, wait for 3 minutes and next pour with cold water. Peel them and cut in small pieces. Heat butter or olive oil on big frying pan, put in sliced tomatoes and cook stirring occasionally until all tomatoes is overcooked. At the end add sweet and hot peppers. When tomatoes are already overcooked add them to corn porridge. Cook another minute, eventually ad some salt or sugar to taste. I like more expressive tomato flavor, so I added a little bit of tomato paste. But if you fell this tomato flavor suits you, you don’t have to add tomato paste. If soup is to thick for you, you can always add some broth.

Hard cheese slice in small cubes. Pour soup into plates or bowls, throw on a handful of cheese and season with parsley. You can also add some creme if you’d like to. Your soup is done. Enjoy! 🙂

Pora na pomidora!

Warzywa psiankowate 2014

6 myśli w temacie “zupa pomidorowa z kaszą kukurydzianą

Zapraszam do komentowania :)