szybki obiad: kurczak w czerwonym curry z sezamowo-szpinakowym ryżem

Odkąd mam szeroki i bezpośredni dostęp do przypraw z całego świata, staram się testować wszystkie po kolei 🙂

Tym razem przyszła pora na czerwoną pastę curry, która tak posmakowała Lubemu, że od razu zalecił zakup trzech kolejnych opakowań. Kurczak ma słodko-ostry smak z wyraźnym kokosowym aromatem. Do tego ryż podsmażony na oleju sezamowym, okraszony zdrowymi jak Papaj liśćmi szpinaku. Taki ryż możecie wykorzystać także do innych potraw z kurczakiem lub podać jako wegetariańskie danie (zamiast jasnego sezamu można dodać czarny – będzie ładnie wyglądać).

Zaletą tego dania jest również szybkość jego przygotowania – spokojnie mieścimy się w 30 minutach. Ryż można ugotować poprzedniego dnia. Pomysł zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.

kurczak w czerwonym curry

Składniki (na 2 osoby):

• 2 filety z kurczaka
• 2 garście czerwonej papryki pokrojonej w paseczki (jak użyłam kolorowego miksu: czerwona-zielona-żółta)
• 200 ml mleka kokosowego
• 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry
• sól do smaku
• szczypta cukru do smaku (użyłam muscovado, ale może być zwykły)
• 1 łyżka oleju do smażenia
• torebka ryżu parabolicznego
• spora garść młodych liści szpinaku
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżka ziaren sezamu

Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę oleju. Kurczaka kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzany olej, solimy odrobinę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę pokrojoną w paski i 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Możecie dodać więcej pasty niż ja. Wszystko zależy od Waszych upodobań – pasta jest dość ostra, więc im więcej jej dodacie tym bardziej ostre będzie całe danie.

Dodajemy mleko kokosowe i szczyptę cukru. Dusimy dopóki mleko się nie zredukuje i sos nie zgęstnieje.

W tym czasie zajmujemy się ryżem, który gotujemy wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i na ciepły wrzucamy ugotowany ryż. Posypujemy ziarnami sezamu, mieszamy i dodajemy garść młodych liści szpinaku. Całość podgrzewamy aż ryż będzie ciepły, ale żeby szpinak nie stracił formy.

Kurczaka dosalamy jeśli zachodzi taka potrzeba, ewentualnie dodajemy jeszcze pasty curry lub cukru. Podajemy póki gorące 🙂 Smacznego!

kurczak curry

5 myśli w temacie “szybki obiad: kurczak w czerwonym curry z sezamowo-szpinakowym ryżem

Zapraszam do komentowania :)