Płatki owsiane to naczelny szkocki składnik pożywienia, w większych sklepach znajdziemy całe półki różnych rodzajów owsianki, która jest tradycyjnym daniem śniadaniowym. Płatki owsiane to również składnik wielu deserów – ciasteczka owsiane to jeden z nich. I tak jak z każdą tradycyjną narodową potrawą, istnieją dziesiątki przepisów na ich przygotowanie.
Zanim stały się ciastkami traktowane były jako chleb, stąd w wielu przepisach brak zupełnie cukru (jedynie sól). Wiele przepisów mówi o wstępnym uprażeniu płatków w piekarniku, ja wybrałam prostą i szybką wersję, którą można upiec gdy najdzie nas ochota na trochę zdrowszą przekąskę. Zwykły cukier zastąpiłam muscovado, bo wydał mi się trochę bardziej aromatyczny. Ciasteczka są dość sycące, więc dobrze się sprawdzą jako przekąska w pracy 🙂
Składniki:
• 225 g płatków owsianych
• 3 kopiaste łyżki mąki
• ok. 100 g masła
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki sody
• 2 łyżki cukru (dodałam muscovado, może by też zwykły lub brązowy)
• ok. 60 ml gorącej wody
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki: płatki, mąkę, sól, sodę i cukier. Dodajemy masło i zagniatamy do momentu aż masło połączy się z płatkami. Nie przejmujcie się, że płatki nadal są bardzo sypkie i raczej nie uda się uformować z nich ciastek.
Dolewamy po odrobinie gorącą wodę (koniecznie musi być gorąca) i zagniatamy. Teraz już masa powinna nabrać kształtu i swobodnie da się formować.
Piekarnik nastawiamy na 190ºC (górna i dolna grzałka). Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i zabieramy się za formowanie ciasteczek. I tutaj pełna dowolność. Możemy całe owsiane ciasto rozwałkować na cienki placek i wykrawać szklanką kółka lub tak jak ja, formować w dłoniach małe kulki (wielkości sporego orzecha włoskiego) i rozpłaszczać. Ciasteczka możecie zrobić mniejsze lub większe, to zależy od Waszych upodobań. Ważna jest grubość. Jeśli będą cienkie, po upieczeniu będą delikatne i kruchutkie. Grubsze będą potrzebowały więcej czasu na wypieczenie i nie będą tak lekkie i kruche.
Ciastka układamy na blasze i pieczemy przez 20-30 minut, do zrumienienia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie chłonęły wilgoci z powietrza. Smacznego! 😀
Ciasteczka pyszne chrupiące 😃😃😘
Bardzo sie ciesze 🙂
Czy można użyć proszku do pieczenia? Pozdrawiam! 🙂
Proszek tez bedzie dobry 🙂 Rowniez pozdrawiam !
Mmm, wyglądają wspaniale! W sam raz do jesiennej herbatki 🙂
Trzymaj kciuki, dziś będę próbować. Bo czytam ten przepis już któryś raz i za każdym razem dostaję zdrowego ślinotoku 😀
No i? Wyszły?
Otóż wyciągam ostatnią partię z piekarnika zaraz. Pozwoliłam sobie zrobić wariację na temat i zamiast cukru zwykłego dałam waniliowy. No i ciasteczka zajadam z dżemem wiśniowym. Stwierdzam, pysia! 🙂
Bardzo, ale to bardzo się cieszę, że wyszły. I smakują. 🙂
Owsiane ciasteczka zawsze są super 🙂
Spróbuj, a proste jak barszcz 🙂
Mają piękny karmelowy kolor 🙂
Możliwe, że to od cukru muscovado )
Mmmm, brzmi pysznie, a przy tym łatwo,może się jutro skuszę 😉
Są bardzo łatwe w przygotowaniu, mam nadzieję, że smakowały 🙂
ciekawy przepis na owsiane ciasteczka 🙂
Zachęcam do przetestowania 🙂