kurczak w kremowym sosie z ziołami i czosnkiem

Wiosna idzie. Małymi kroczkami tupta w naszym kierunku. Ptaki świergolą, że już niedługo trawniki pełne będą żonkili. Otwieramy okna wpuszczając do środka trochę świeżego, rześkiego morskiego powietrza. Coś zdecydowanie jest na rzeczy, bo mewy głośnym skrzeczeniem ogłaszają okres lęgowy.

Wiosna to chyba moja ulubiona pora roku. Najchętniej wyeksmitowałabym się do jakiejś mikroskopijnej wioski, usiadłabym na ławeczce przed domem i pławiąc się w słońcu, całymi godzinami słuchała świergolenia ptaków. Słońce grzałoby mnie przyjemnie w głowę i raziło w oczy. Siedziałabym sobie otoczona zapachem porannej rosy ulatniającej się w pierwszych ciepłych promieniach słońca i myślała o niczym.

paulagotuje

Tymczasem musi mi wystarczyć uchylone okno, widok na trawnik, słońce zaglądające do kuchni i cichy śpiew rudzika albo sroki (srokę poznaję, bo razem z gołębiami pod nieobecność mew przechadzają się po trawie wyjadając co lepsze robaczki). Chociaż gdyby tak mieć ogród? Co ja mówię ogród. Ogródek – kawałek trawnika, drzewa, krzaczki i kwiatki. I okna wychodzące na ogródek. Można by mieć ptasie radio cały dzień…

Z moich wiosennych rozmyślań wyrywa mnie zapach czosnku. Na kuchence już dochodzi obiad – to jeden z tych przepisów, które powstały spontanicznie i bez szczególnego przemyślenia. Jeśli macie świeże zioła, a nie suszone – śmiało sięgnijcie po nie. Kurczak jest soczysty i aromatyczny. I nie wiem dlaczego, ale dodatek odrobiny kostki rosołowej jest konieczny. Robiłam wersję bez kostki i jednak z odrobiną chińskiej witaminy (czyli glutaminianu) efekt jest lepszy.

kurczak w kremowym sosie

Składniki:

  • filety z kurczaka ( w moim przypadku 4, bo miały być na obiad z dokładką)
  • ½ kostki rosołku drobiowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonej mięty
  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • pieprz cytrynowy
  • odrobina soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • plaster masła

Jeśli filety są bardzo grube kroimy je na pół. Posypujemy z obu stron odrobiną soli i pieprzem cytrynowym. Na patelni z wysokim rantem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka na złoto z obu stron. Następnie zdejmujemy filety z patelni i na tą samą patelnię wrzucamy plaster masła. Minimalizujemy gaz. Czosnek siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Pół kostki rosołowej rozkruszamy i dodajemy do czosnku.

Zalewamy śmietanką i cały czas mieszając zagotowujemy. Śmietana powinna tylko lekko pyrkać. Dodajemy zioła, mieszamy i wkładamy podsmażone filety z kurczaka. Dusimy kilka minut aż kurczak będzie miękki a śmietana trochę się zredukuje i zgęstnieje. Podajemy z ryżem póki świeże i gorące. Smacznego!

kurczak z czosnkiem i ziolami

 

 

 

2 myśli w temacie “kurczak w kremowym sosie z ziołami i czosnkiem

Zapraszam do komentowania :)