minestrone z przepisu Mary Berry

Na włoską minestrone nie ma jednego przepisu, to taka trochę zupa na winie – czyli co się nawinie. Przepis który wybrałam, pochodzi z książki Mary Berry „Cookery course”. Mary Berry jest znaną w całej Wielkiej Brytanii autorką książek kulinarnych odznaczoną  Orderem Imperium Brytyjskiego za zasługi w dziedzinie sztuki kulinarnej. Całkiem niezła rekomendacja prawda?

Mimo wszystko naszym zdaniem (czyli Lubego i moim) zupa wymaga dodatkowego doprawienia. Oregano, bazylia, zioła prowansalskie, może odrobina koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia nieco kwaskowego pomidorowego smaku. Ja lubię mocno pomidorowe klimaty. Przepis podaję za autorką, więc jeśli i Wy uznacie, że sól i pieprz to dla Was zbyt mało, śmiało sięgnijcie po więcej przypraw.

Minestrone to świetny pomysł jeśli w Waszej lodówce zalegają resztki warzyw. Zamiast makaronu spaghetti możecie wykorzystać inny drobny makaron. Zupa jest gęsta, sycąca i z powodzeniem można ją potraktować jako danie jednogarnkowe.

minestrone wg mary berry

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • 1 mały por
  • 1 łyżka mąki
  • 1½ litra bulionu drobiowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść spaghetti połamanego na małe kawałki
  • garść zielonej fasolki pokrojonej w około 2,5 cm kawałki
  • garść posiekanej kapusty np. włoskiej
  • odrobina parmezanu do posypania

Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę również w kostkę lub w plasterki. Seler i pora siekamy. Zieloną fasolkę kroimy na mniejsze ok. 2,5 cm kawałki. Ja użyłam mrożonej, jeśli macie świeżą nie zapomnijcie obciąć końcówek i zdjąć twarde włókna. Kapustę siekamy.

W sporym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę, marchewkę, seler i pora i podsmażamy na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Warzywa posypujemy mąką i mieszamy. Dodajemy bulion, pomidory z puszki, sól i pieprz. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut mieszając od czasu do czasu.

Na koniec dodajemy połamane spaghetti, zieloną fasolkę i kapustę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba i podajemy posypaną startym parmezanem.

Smacznego!

minestrone

4 thoughts on “minestrone z przepisu Mary Berry

    1. Dziękuję! W tej książce jest sporo przepisów krok po kroku i wiele wskazówek. W ogóle bardzo fajna książka, lubię ją czasem poprzeglądać od tak dla przyjemności🙂

  1. Zupa wygląda bardzo apetycznie, jadłam kiedyś minestrone z czerwoną fasolą i trochę mniej pomidorowych akcentów, taki inny pomysł, bardzo mi smakowała, sama jednak nigdy nie próbowałam jej ugotować.

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s