słodkie drugie śniadanie – halava orzechowa

Kilka miesięcy temu była u mnie halava (tudzież halawa) z rodzynkami. Dziś zapraszam na jej orzechową, moim zdaniem zdecydowanie smaczniejszą wersję. Dodałam orzechy włoskie oraz zmieniłam nieco proporcje względem poprzedniej halavy. Dodałam mniej cukru i zmniejszyłam ilości pozostałych składników, ponieważ kasza rozrasta się strasznie. Z podanych poniżej ilości wyszła porcja na 4 osoby.

Swoją halavę zabrałam dziś do pracy – myślę, że to fajny pomysł na drugie śniadanie – zdrowy, bo orzechy robią dobrze na mózg 🙂

halawa z orzechami włoskimi

Składniki:

· ok. 300 ml pół na pół mleka i wody (można też samo mleko)
· 4 łyżki cukru
· szczypta gałki muszkatołowej
· mała garstka rodzynek
· 100 g orzechów włoskich (obranych z łupin)
· 100 g masła
· ok. 2/3 szklanki kaszy manny

Tak jak w wersji bez orzechów do mleka i wody wsypałam gałkę muszkatołową i 4 łyżki cukru. Zagotowałam, dodałam rodzynki i zminimalizowałam ogień.

W tym czasie w pojemniczku blendera zmieliłam orzechy włoskie  na dość miałką masę. Następnie uprażyłam je chwilę na suchej, teflonowej patelni i wsypałam z powrotem do pojemniczka.

Na tej samej patelni (wybierzcie trochę większą patelnię niż teoretycznie potrzeba na tę ilość kaszy, po dodaniu płynów i orzechów podwoi objętość) roztopiłam masło i wsypałam kaszę mannę. Kasza potrzebuje ok. 10-15 minut aby się zezłocić, natomiast trzeba jej pilnować i często mieszać, aby się nie przypaliła. Kiedy już kasza manna się uprażyła, zminimalizowałam gaz i wlałam gorące mleko. Trzeba robić to ostrożnie, bo bardzo strzela i pryska w pierwszej chwili. Całość szybko wymieszałam, żeby nie porobiły się kluchy. Kiedy całość już była dostatecznie dobrze wymieszana, dodałam uprażone orzechy i wymieszałam ponownie.

Jeśli używacie błyskawicznej manny halava jest gotowa, jeśli zwykłej, pogotujcie jeszcze 2-3 minuty często mieszając.

Halavę podajemy na ciepło lub na zimno. Następnego dnia można ją lekko zreanimować podgrzewając z odrobiną mleka.  Smacznego!

halawa z orzechami włoskimi

halawa z orzechami włoskimi

4 myśli w temacie “słodkie drugie śniadanie – halava orzechowa

    1. Zależy jak dużą porcję jesteś w stanie zjeść 🙂 Ale myślę, że ok. pół szklanki mleka, 3 łyżki kaszy manny, 30 g orzechów, plaster masła (tak do 2cm), cukier i rodzynki można w zasadzie dać do smaku, ja jakurat lubię mniej słodkie. Jeśli będzie zbyt gęste można podlać mlekiem lub wodą.

Dodaj odpowiedź do Natalie Anuluj pisanie odpowiedzi