gulasz zapiekany a’la steak pie

Jeśli lubicie gulasze i wszelkie potrawy typu jednogarnkowego, ten pomysł może Wam się spodobać. Steak pie to tutaj bardzo popularny sposób na zapiekany w cieście gulasz, podawany w różnych wersjach – zapiekany z ciastem francuskim, kruchym, z dodatkiem warzyw lub pieczarek, a nawet ciemnego piwa.

Poniżej przedstawiam Wam przepis na dość prostą wersję, z dodatkiem cebuli i tymianku. Należy jedynie pamiętać o sporej ilości sosu, który po zapieczeniu u mnie lekko wyparował. Jeśli macie ochotę na poeksperymentowanie z innymi wersjami steak pie, polecam zajrzeć na tą stronę (niestety w języku angielskim).

gulasz steak pie

Składniki:

• 500 g wołowiny
• mąka i czarny pieprz do obtoczenia mięsa
• olej do smażenia
• 2 cebule
• 1 łyżeczka natki pietruszki (u mnie suszona)
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 kostka wołowa
• sól i pieprz do smaku
• gotowe ciasto francuskie
• ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu

Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę. Mieszamy kilka łyżek mąki i szczyptę czarnego pieprzu i obtaczamy w tym kawałki wołowiny. W garnku rozgrzewamy olej i na sporym ogniu podsmażamy mięso.

Cebule kroimy w piórka, dodajemy do mięsa, wsypujemy natkę pietruszki, tymianek, dorzucamy kostkę wołową i zalewamy wodą, tak aby zakryła w zupełności mięso. Potrzebujemy dość sporo sosu, tak aby mięso swobodnie sobie w sosie pływało. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec dosalamy i dopieprzamy jeśli jest taka potrzeba. Jeśli sos jest bardzo rzadki można odrobinę zagęścić go mąką.

Nastawiamy piekarnik na 190ºC.

Gotowy gulasz przekładamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozkładamy gotowe ciasto francuskie, Zapiekamy w piekarniku dopóki ciasto nie urośnie i zrumieni się. Podajemy póki gorące, a ciasto świeże i chrupkie.  Smacznego!

Jedna myśl w temacie “gulasz zapiekany a’la steak pie

Zapraszam do komentowania :)