kaszotto z pieczarkami

Dzisiejszy przepis pochodzi od mamy Lubego. Bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza, że mogę w nim wykorzystać tutejszą „pearl barley”, która tak mi smakuje. Tutejsza kasza perłowa, to polska kasza pęczak lub pęcak, raczej jest do dostania w Polsce bez większych problemów.
Kaszotto jest bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i sycące, więc świetnie nadaje się na bezmięsny jednogarnkowy obiad lub obiadokolację. Podlane odrobiną wody daje się bez problemu zreanimować następnego dnia, całkiem nieźle smakuje też na zimno. Jeśli lubicie kaszę to gwarantuję, że to danie na dobre zagości w Waszym menu🙂

kaszotto z pieczarkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 1 por (bez ciemnozielonej części)
  • 250 g pieczarek
  • bulion warzywny lub drobiowy (z kostki lub świeży)
  • garść mozzarelli startej na tarce (może być też żółty ser)
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżego koperku
  • oliwa z oliwek lub masło
  • pieprz cytrynowy lub czarny
  • ewentualnie sól
  • opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku

Pora kroimy wzdłuż na 2 części i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na grubsze plasterki lub na ćwiartki, w zależności od wielkość pieczarek.

Na dużej głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką roztapiamy plater masła (lub rozgrzewamy oliwę z oliwek) i wrzucamy pora. Smażymy 2-3 minuty, a następnie wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy na dość sporym ogniu, tak aby pieczarki i por lekko się zezłociły. Jeśli dodajemy posiekany czosnek, to najlepiej w tym momencie. Następnie na patelnię wrzucamy kaszę i wszystko mieszamy. Smażymy jeszcze minutę i zalewamy bulionem, tak aby przykrył całą kaszę.

Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu aż kasza będzie zupełnie miękka i wchłonie cały płyn, jeśli jest potrzeba dolewamy bulionu lub wody. Dodajemy pieprz i ewentualnie sól. Koperek i natkę siekamy drobno, dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. A na koniec dodajemy garść startej na tarce mozzarelli lub zwykłego żółtego sera.

Smacznego!

kasza z pieczarkami

2 thoughts on “kaszotto z pieczarkami

Zapraszam do komentowania :)

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s